Nyt Norge med en løkring av selvtillit: Vi er heldige som har masse løk på lager fra i fjor. Her er stekemetoden du kommer til å elske.
Med eddik. Med sukker. Med rosiner. Good løk!
* Denne saken er laget i samarbeid med stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt
Du er med på leken? Du tåler steken? Yess, da kan du nå være en matlagingens lagersjef.
Jeg har akkurat sjekket med Landbruksdirektoratet, og vi har på nyåret så mye som 6 663 tonn (!) med norsk løk på lager - go´saker som venter på å tilberedes på en ekstra deilig måte.
Vi kan briske oss med både vanlig og økologisk lagervare, men heldigvis er det sånn her i landet at forskjellen ikke er så stor. Vi bruker ikke mye sprøytemidler i Norge, sammenliknet med typiske løkland som Spania.
Men vi kan godt la oss inspirere av sydligere lands måte å steke løken på, da!
Mitt navn er Kepa
Til daglig sier vi jo bare vanlig, gul løk. Her skal jeg likevel lage en «rødlig» variant, med litt importert rosin på toppen av kaka.
Dette er hva mine mange kokkevenner har presisert for meg i årevis: All skikkelig matlaging starter med å hakke løk. Løk er kjent som den mest sentrale av «de fire store» i all verdens kokekunst, sammen med sellerirot, purre og gulrot. (Og vi har foresten 17 176 tonn med norsk gulrot på lager også - det er gull!)
Det er rare tider. Vi er i en situasjon som gjør at vi mer enn noengang er fokusert på at maten skal være hjemmelaget og trygg, pluss også bidra til at vi er minst mulig avhengig av import.
I disse dager er løken et lys.
Løk med lag på lag av god smak
2 løk
nøytral stekeolje
en liten neve rosiner
3 ss sukker
2 ss smør
en splasj (omtrent 5 ss) rødvinseddik
- Skrell og skjær løk i tynne ringer. Ikke hakk den, altså.
- Ha oljen i en stor panne på litt under middels varme (for løk skal i likhet med bacon først stekes saaakte, på nokså lav varme). Ha i løken og stek under omrøring nå og da, til den mykner og begynner å bli litt blank.
- Skru opp varmen, vent til det begynner å frese. Skval så på eddiken og rør rundt mens den koker inn i løken. Ha i rosinene når eddiken er kokt inn.
- Skru varmen noe ned igjen og ha i sukker, fremdeles under varsom omrøring. Ha i smør og la sukkeret karamellisere seg.
Mer løk?
Her finner du inspirasjon til en rekke herlige retter med løk. Feeling løky? Ja, så trykk...
Same ulla, altså reinsdyr
Set er så godt å spise samisk tradisjonsmat, så sjekk denne godbiten her. Bare trykk på bildet for å se hvordan du lager en fantastisk urnorsk rett!
Digitalt foredrag, eller møteledelse?
Yngve Ekern er et kjent navn der mat og miljø diskuteres. Vil du ha en foredragsholder, konferansier eller debattleder på web, stiller jeg med deltagelse som er både morsom og innsiktsfull.
Jeg skreddersyr foredrag, oftest for forsamlinger innen mat og landbruk, men har også noen mer faste temaer som ofte benyttes av ulike arrangører.
- Slik tenker dagens forbrukere om matvalgene de gjør, med hensyn til helse, miljø og dyrevelferd.
- Slik kan ulike bransjer møte den nye tidens interesse for bærekraftige matvalg.
- Slik har vi fått en bølge av interesse for hvor maten vår kommer fra, og slik kan landbruk og næring møte den nye folkebevegelsen.
Bare ta kontakt, så forteller jeg mer!
Epost: yngveekern@gmail.com
Telefon: 982 03 265