Rød og god. En litt annerledes veggisburger, som slår godt an blant dem som tror vegetarmat bare er bønner og linser.
Vær litt forsiktig når du koker rødbeten, fargen setter seg over alt, og regn med at det tar innpå en time. Kok dem med skallet på og skrell dem mens de fremdeles er varme.
2 løk, hakket
8 store champignoner, rundt 250 g, skåret i små terninger
2 fedd hvitløk, finhakket
1 stor rødbete, rundt 150 g, kokt og skåret i små terninger
60 g valnøtter, hakket
50 g kikertmel
En skikkelig bamsefisk!
Stekt, hvit fisk. Sunt og skjønt. Lett å få til, en fest å servere med linser og grønnsaker.
Hvorfor ikke en kjøttfri mandag med litt klasse? Her blir du ikke sittende og pirke i maten. Denne duger som søndagsmiddag også.
Manda´ morra er det greit å ha bestemt seg: Ta kjøttfrie mandager framover!
I min familie har vi forlengst gått videre til å ha mandag hele uka. Kjøtt spiser vi stort sett bare i helgen.
Det som hjalp oss i begynnelsen, da foreldre og to sønner tok en litt tårevåt avskjed med hverdagskjøttet, var nettopp falafler og veggisburgere redningen.
Her er favoritten vår!
Denne har jeg og familien også stått på TV og laget, for å overbevise folk om at det ikke er farlig å spise kjøttfritt.
Squashburgeren er også den vi alltid har i fryseren, for bare å vippe opp i panne når vi skal ha en kjapp middag.
Knuste linfrø virker som ekstra bindemiddel i røren. Blandet med vann blir det så limete at man kan henge opp tapet med det. Det beste er å knuse linfrø i en morter, eller en kaffekvern, og så blande med litt vann, men det går helt fint å kjøpe ferdig knuste linfrø.
Dette er en grunnoppskrift som kan varieres etter innfallsmetoden.
Man kan selvsagt løpe rundt og kjøpe alskens fine frø og nøtter, men det er praktisk å rive med seg en pose såkalt salatblanding fra kjedebutikken også.
Knekkebrød er så lett i variere. Selv ikke da jeg fant på å plumpe oppi en pose såkalt tropisk miks, kunne det gå galt.
Her har jeg også lurt inn noen vanlige svisker, og toppet med cashewnøtter. En skikkelig energibombe, perfekt for studenter og andre stakkarer som må slite med hjernearbeid.
2 dl sammalt hvetemel
2 dl sammalt rugmel
2 dl tropiske frukter, grovhakkede
1 dl svisker, grovhakkede
1 dl cashewnøtter, grovhakkede
1/2 dl knuste linfrø
ca. 5 dl vann
En helt sprø gave: Hjemmelagede knekkebrød. Det er så enkelt å lage dem. Også så mandig, da gitt!
Jeg er ikke dum som et brød. Men når jeg faktisk står her og baker knekkebrød, så er jeg ikke mindre kar enn at tanken slår meg: Er jeg nå blitt fullstendig avmaskulinisert? Et offer for vaginalstatens snikende innskrenkning av alle maskuline verdier?!
Neida! Ikke i det he-e-ele tatt. Det kan føles som en ut-av-mannekroppen-opplevelse, men egentlig er det tøft. Drittøft. Særlig når jeg pakker stabler av knekkebrød pent inn i rødt bånd med sløyfe.
Bare morskjærlighet er ekte kjærlighet. Og det er med morsbindingen som med skibindingen, den sitter godt. Men mammas gode, gamle kjøttkaker kan bli like gode selv om de ikke er fulle av kjøtt.
Disse kakene er så smakfulle at ingen vil legge spesielt merke til at de er uten kjøtt. Bare prøv å server dem til noen uten å fortelle hva de egentlig inneholder!
1/2 løk, hakket
1 fedd hvitløk, finhakket
4 ss finhakkede nøtter, det er fint med en blanding
ca 400 g kidneybønner
2 egg