Spaghettiwestern? Nei, men her har du boller du kan ri inn i solnedgangen med, en pang-oppskrift!
Denne helgen svingte kokkeveteranen Morten Schakenda og jeg oss i salen med matblot på Litteraturhuset i Oslo. Det minner meg om at vi en gang lagde noen helt galopperende gode skolebrød sammen!
Her skal det altså handle om baking - Morten er jo kjent som Bakern fra Lom, med en rekke bestselgende bakebøker på samvittigheten.
Først litt livsfilosofi i en samtale fra helgens sceneopptreden:
«Du er en klok mann, Morten, så jeg spør rett ut - hva er meningen med livet?» smalt det fra meg.
«175,» svarte han kjapt. Hæ? Ikke 42, altså, som er svaret i kultfenomenet The Hitchikers Guide to the Galaxy. 175?! Både jeg og full spisesal lurte fælt.
Morten rettet på cowboyhatten og satte hendene på hofta.
«170 grader er den sikreste steketemperaturen for nesten alle bakervarer.»
Så det, så! Og det minnet meg plutselig om da jeg og mine to sønner for en del år siden besøkte ham i Lom, for nettopp å få noen tips om bakekunst. Og da kom han med et liknende gullkorn:
«Barn er som ustekt bolledeig,» lød det dengang da vi sto i bakeriet, med forventninger om å lære skikkelig mye om baking og bolling.
«De må bare leies inn i stekeovnen!» fastslo Morten. Og det gikk en kule varmt, ja. Morsomt ble det også:
Boller er barnemat. Så nå går vi rett inn i ovnen.
Grunnoppskrift på bolledeig
Denne kan du bruke til nær sagt hva som helst, det være seg kanelknuter eller sjokoladeboller.
150 g smør
5 dl melk
1 egg
50 g gjær
150 g sukker
1 kg siktet hvetemel
1 ts kardemomme
1 ts salt
egg til pensling
- Smelt smøret i en liten kjele og hell i melken. Melken skal da være så vidt lunken. Stikk fingeren nedi, da skal det ikke kjennes varmt ut. Det er bedre med for kaldt enn for varmt. Løs gjæren opp i melken.
- Ha alle ingrediensene i eltebollen til en kjøkkenmaskin og hell i melkeblandingen. Elt mellom 5 og 10 minutter. Elte for hånd? Alltid litt lenger enn du tror. Deigen skal bli glatt og smidig, den er klar når den ikke klistrer seg til bakebollen.
- Form ferdig eltet deig til en stor bolle, strø litt mel over og dekk den med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle. Sett den lunt til heving og la den stå i minst 40 minutter.
Skolebrød
Vi sto skolerett, og skapte de herlighetene her!
en dose grunndeig
rikelig med vaniljekrem
bær av noe slag
- Når grunndeigen er ferdig hevet legger du den på en benk strødd med litt mel. Ha også vaniljekrem klar (hjemmelaget eller kjøpt).
- Del deigen i rundt 20 biter og kjevle dem svakt ut i litt avlange former. Legg dem på plate med kjøkkenhåndkle over, på et lunt sted, og la dem heve en gang til.
- Stikk så noen fingre ned i midten og dra dem ut litt, slik at de antar form som små kister. Stryk godt med vaniljekrem i midten. Legg dem til heving et drøyt kvarter til.
- Pensle så med pisket egg og stek dem på 175 grader i rundt 20 minutter. Fordel bær på kremen.
Andre boller: Falafler
Trykk på bildet og se hvordan du enkelt fikser det "alle" vil ha nå, en skikkelig godbit av en veggismiddag.