Agurk i medvind

Det er bare å heise seilene. Den norske agurken fosser fram i et farvann der vi elsker supersunn snacks.

agurk oppskrift

Her ser du hvordan du navigerer for å få feststemning!

 

Denne saken er laget i samarbeid med stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt

 

Den helt vanlige, såkalte slageagurken er virkelig i A-klassen blant mange grønne og gode råvarer. Å ha i seg agurk er som å helle i seg friskt vann, som vi jo må i varmen. Fiberinnholdet gjør deg mett og bidrar til fullkommen fordøyelse. Og så uten kalorier og fett, da. 

 

Mat for sommerkroppen 2021, for å si det litt ironisk, som et klickbait.

 

Og visst er lysegrønne skiver på brødblingser en uslitelig tradisjon, ført gjennom generasjoner. Men det er jo så mye annet gøy vi fort gjort kan gjøre med dem, da.

Ship o'hoy!

For eksempel sjøsette dem som båter, altså, smakfulle lasteskip som garanterer at gjester kvitterer med en sommerglad honnør. Det er så kvikt gjort, og det er så lett å lage stilige overraskelser.

 

Som kaptein på skuta kan du gjøre som på bildet øverst her:

 

  • Legge ruller av røkelaks i delte agurkbiter der den bløte kjernen er skrapt ut med en teskje. 
  • Laste inn litt av den herlige, hvite og smørbare geitosten Snøfrisk.
  • Pynte med litt dill og legge på noen strimler lynkokt rødløk.

 

Ja, og seilet lager du med en bit ostehøvel-skivet agurk, tredd på en bit grillpinne om du vil ha ett stort, på tannpirkere om du foretrekker solbris i flere små.

Den vet å sno seg!

agurk oppskrift

Agurken har slanget seg langt og lenge for å bli en klassiker i norske grønnsakskurver. Historikere er enige om at den så dagens lys i India, der den beviselig er dyrket i over 3000 år.

 

Den ormet seg videre til Kina, og til både grekerne og romerne. Over alt ble agurken omfavnet som helsekost. På våre kanter ble de hyllet av det britiske kongehuset, samt av landets mange legevitenskapelige oppdagere. 

 

Columbus kan navngis som den som sto bak roret da de inntok Amerika - sjøveien altså.

Lastet med reker

agurk oppskrift

Mer sommerlig blir det nok ikke, enn når vi:

 

  • Fordeler litt sprø salat, gjerne fra en posemiks, i en agurkbåt der du har skrapt ut den bløte innmaten.
  • Legger på nypillede reker, og gjerne får med rognen, hvis de har.
  • Topper med noen fargerike granateplekjerner, og har på en ørliten dasj asiatisk sur-søt saus fra glass.

 

Lastet med veggis-digg

agurk oppskrift

Vi kan nyte Norge med bare sunn og bærekraftig plantemat på denne måten:

 

  • Legge litt muskelbyggende spinat, som bare såvidt er oppkokt i bittelitt vann, i bunnen av en agurk der den bløte innmaten er fjernet.
  • Dynge på med særlig miljøvennlig norske bygg-korn, fra pose med forkokt bygg (som fåes i alle butikker!).
  • Stikke noen skiver råkost av reddik nedi, og gjerne plusse på med terninger av syrlig eple.

 

Maskorama!

Neida, jeg tenker ikke på  TV-programmet der maskerte kjendiser stiller opp i sangkonkurranse. Ei heller på trenden med å ha agurskiver på øynene - det virker faktisk mot både rynker og poser under øynene.

 

Jeg kom til å tenke på at en av min barndoms tegneseriehelter utrolig nok var en agurk:

«Den maskerte agurk»!

agurk oppskrift
Signert seriekunstneren Mandryka

Skikkelig, skikkelig teit. Og helt fullstendig herlig. De absurde albumene var for rundt 30 år siden stappet av surrealistiske påfunn. Ingenting var for sprøtt for Den maskerte agurk.

 

Det typen synes jeg vi skal inspireres av i sommer. Vi kan finne på mange, mange sprø og oppfinnsomme måter å fylle agurktiden med. Sail away!

 

Og undervannsagurk: Syltet

Trykk på bildet så går vi ned med flagget til topps! Neida, vi går på fest med nedsenket agurk også. Det er agurknytt for mange at helt vanlig agurk er fantastisk som sylteagurk. Bare trykk og se selv.

agurk oppskrift

PS:

Agurken troner faktisk på toppen av vår hjemlige grønnsaksproduksjon, bare slått av tomaten og løken. Hvert år leverer flittige norske bønder rundt 20 000 tonn agurker.

 

Så kom igjen: En gjennomsnittlig agurk veier omtrent 200 gram. Hvis vi sier at vi kan lage seks fine skip av én agurk, hvor stor armada kunne det blitt av alle til sammen?


Mer grønn glede:

Haha, det er så artig å velge seg én grønnsak, og så eksperimentere med den i flere retter! Se her hva jeg finner på av godsaker med for eksempel gulrøtter. Bare trykk på bildet.

gulrot oppskrift