I går holdt jeg pølsemaker-kurs der vi kvernet og stappet en lykkelig lokal-gris fra Nesodden.
Det var kjempekult. Men én ting manglet. Vi lagde ikke sennep!
Så kjære alle, om du er en pølsestapper og eller en posepuster som bare kjøper ferdig-pølser: Her er min oppskrift på lettlaget og helt himmelsk sennep.
Bank og slå, så skal du få
Med egne, hjemmegjorte pølser er du seff helt bortreist av stolthet. Du kan tillate deg hva som helst innen selvskryt og fokus på hvilket fantastisk menneske du er.
Du kan gå ut av ditt gode skinn.
Har du ikke gjort annet enn å lage en dose sennep fra bunnen av, er det også tillatt å briske seg på grensen til det forbryterske.
«Grunnen til at det er førti ulike senneper i butikkhyllene, er at det er så vanskelig å lage sennep akkurat sånn som jeg gjør det!” kan du rolig slå fast. Faktum er at du har hatt en pose sennepsfrø i morteren og og med voldelig tilsnitt banket dem sammen med sukker, eddik og honning.
Siden norskingene som noen ennå i dag kaller nye landsmenn, altså pakistanerne, for fem tusen år siden begynte å bruke sennepsfrø i maten, har den unike smaksrikdommen blitt verdsatt i alle kulturer, riker og dynastier. Smaken er et referansepunkt, ingenting likner.
Men DU er best.
Min sennep. Min!
- Franskmennene fremholder så klart at det bare finnes én sennep, den fra byen Dijon.
- Engelskmennene har like forutsigbart fnysende tatt patent på sin egen knallsterke utgave, og holder seg ellers til tørrsennep.
- Tyskernes sennep er, litt ulikt mennesketypen, mildere og lysere.
- Det samme gjelder amerikanernes, som ikke overraskende jukser med litt gurkemeie for at kondimentet skal se litt kulere ut.
- Selv svenskene kan vise til sin egen form for sennep, den grove skånske.
Men det måtte altså et geni som deg til for å lage den beste.
Hjemmelaget sennep med smak av honning
Her klinker vi til med ekte sennepsfrø i en morter. (Men bare så du vet det, i tilfelle du er nødt til å ta en snarvei og dra en liten hvit løgn om din hjemmelagede sennep: Du kan lage bra sennep av tørrsennep, gjerne spritet opp med litt estragon...)
3 ss sennepsfrø, gule
3 ss brunt sukker
2 ss sennepspulver
3 ss olivenolje
3 ss hvitvinseddik
2 ss honning
½ ts salt
litt estragon
- Legg frøene i bløt natten over og slå av vannet.
- Ha dem i en morter og mos dem grovt sammen med sukker og estragon. Ha også i pulveret og rør det sammen med en liten skvett olje. Rør inn honningen.
- Spe videre med olje og eddik mens du jobber med klubben, til sennepen får en passe konsistens. Smak til med salt og juster eventuelt med mer eddik.
Write a comment