Dyrevelferd: Et nytt merke du bør merke deg

 

Vil du spise dyr som som er blitt vist respekt? 

 

Nå blir det endelig lettere å velge.

 

Dyrevernere har laget en egen merkeordning for mat fra dyr som har hatt det godt. 

 

Dette er det du skal legge merke til!

 

Dette merket kan komme til å forandre dine matvaner

Når dyrevelferd nå er blitt en merkevare, er det fordi vi er mange som ikke lenger vil ha billigst mulig mat, på bekostning av dyrenes velferd.

 

Blant oss er det mange som tenker at hvis noe er merket som økologisk, så er det sikkert helt greit med dyrevelferden også. Tenk igjen.

 

Her er godkjent-«stempelet» vi skal se etter fremover,  hvis vi virkelig vil ta hensyn til dyrene i matproduksjonen vår.

Det er Dyrevernalliansen som står bak det splitter nye merket. Foreløpig er merket bare å se på én matvare i butikken: Osten som heter Nyr.

 

Nyr er blitt en slags stjerne på oste-himmelen, men er ikke alene. Nå finnes det utrolig mange flotte produkter etter det vi vel må kalle en osterevolusjon her hjemme. Men Nyr har virkelig satset på at kuene skal ha det som plommen i egget.

 

Vi snakker her om en veldig bra såkalt ferskost, såpass god at den serveres med andakt på landets beste restauranter. Du får tak i den på de største og beste butikkene hos Meny og Coop. Spør i ferskvaredisken hos en hvilken som helst Meny, så skaffer de den til deg.

 

I tillegg til det nye merket for god dyrevelferd har Nyr også «gull-stemplene» Spesialitet og Debio.

 

Her får kuer være mammaer, og kalvene får være barn

Jeg har selv vært på gården Grøndalen og sett hvordan dyrene har det. I Nes i Akershus har bonden Hans Arild Grøndahl valgt en vei som mange andre bønder nå står i kø for å gå.

 

 

Foto: Iselin Linstad Hauge
Foto: Iselin Linstad Hauge

Så er spørsmålet dette: Er det ikke et godt nok bevis på god dyrevelferd når en matvare har Ø-merket fra Debio?

 

Tja, om det har det vært kranglet om et par år nå. I 2014 brøt Dyrevernalliansen ut fra samarbeidet med Debio fordi de mener at regelverket for økomat ikke tar nok hensyn til dyrenes ve og vel. 

 

Særlig dreier uenigheten seg om hvor langt man skal gå for å sikre at dyrene skal få mest mulig utløp for sin naturlige adferdstrang.

 

Et eksempel her: 

 

  • Vanlige øko-krav sier at kyr skal få være sammen med kalvene sine i minimum tre dager etter fødselen. 
  • Det normale i norsk landbruk at at kalven tas vekk fra mammaen med en gang. 
  • På Grøndalen gård får kalvene kose seg og drikke melk hos moren i minst to måneder, gjerne mer. 

 

Vi er mange som vil dyrene vel

At dyr skal ha det bra før de ender som menneskemat er et krav stadig flere slutter opp om. Hans Arild Grøndahl er en av flere kjøttprodusenter jeg har møtt som sier slikt som dette:

 

Jeg synes vi godt kan spise mindre kjøtt her i landet, og heller spise bedre kjøtt når vi først skal ha det. Og da skal også dyrene ha hatt det så godt som mulig.

 

Mitt stalltips, for ikke å si fjøstips, er at mange flere bønder vil satse på å flagge god dyrevelferd i årene som kommer. Og blant andre bønder jeg har hørt si at vi kanskje bør satse på mindre, men bedre kjøtt er folkene bak grisene fra Grøstad. Skulle ikke forundre meg om Grøstad-grisen er blant de neste som kan skilte med Dyrevernalliansens nye merke.

Slik idyll vil vi ha

Glade dyr blir god mat, sier vi som har god smak...

Foto: Susanna Lybæk
Foto: Susanna Lybæk


grøstadgris grøstad økologisk svin

Write a comment

Comments: 9
  • #1

    Vanja Kodzoman (Monday, 12 September 2016 08:26)

    Det gleder meg STORT å lese dette. Men det står ingenting om slakt metoden. Den er essensiell.

  • #2

    Terje Dørumsgaard (Monday, 12 September 2016 10:47)

    Dette blir bra, det er nok mange gode aspiranter der ute. Hva med Holt gård for eksempel?
    Har dyrene det godt, har mange av oss matglade det godt

  • #3

    Cecilie (Monday, 12 September 2016 12:54)

    Fantastisk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Helst spiser jeg ikke kjøtt, men dette er bare fantastisk for alle! håper alle slutter å spise de andre merkene!

  • #4

    Eva Granli (Monday, 12 September 2016 20:18)

    Som Vanja spør jeg om slaktingen. Øko-kjøtt blir gjerne blandet med halal har jeg lest et par steder. ( husker ikke hvor ) Og Tine har begynt med halal-ost. Så hvordan kan dyrene unngå den bestialske slaktingen ? Mobilt slakteri helst , så bonden kan følge dyret fra "vugge" til "grav".

  • #5

    Ine (Monday, 12 September 2016 23:20)

    Ja, hvordan blir disse dyrene håndtert ved slakting? Det er viktig for oss å vite at dyrene har blitt behandlet på best mulig måte. Ja til mobilslakteri!

  • #6

    Yngve Ekern (Monday, 12 September 2016 23:45)

    Mobilslakt er best. Men passer ikke alltid. Dritsynd at landets eneste mobile er lagt ned. Har sett en del slakting der. Bra. Kanskje noe for Nortura å satse på, i forbindelse med de har store planer om lokamat gjennom det de snart slår til med som Kjøttcompagniet?

  • #7

    Ann Kristin (Tuesday, 13 September 2016 07:24)

    For dere som nevner Halalslakt. Vær nå klar over at de dyrene som slaktes Halalslakt på norske slakterier slaktes på akkurat samme måte som de andre dyrene bortsett fra at de får en bønn bedt for seg. De slaktes på egne tider og ikke samme dag som griser / eller før grisene for ikke å komme I kontakt med dem.

  • #8

    Asbjørn (Tuesday, 13 September 2016 08:15)

    Merkeordning med krav om økt dyrevelferd er vel og bra, men da må to ting på plass først;
    - hylekoret om "billigere, billiger, billigere" må stoppes.
    - og det er spørsmål om forståelsen om hva dyrevelferd er er tilstrekkelig tilstede for at dette blir seriøst og rett.

  • #9

    etienne (Tuesday, 13 September 2016 13:05)

    En stor takk til bønder som endelig vil satse på god dyrevelferd ...