Kong Olavs spisevaner var utrolige

 

 

Gjør som meg: Bak den store og saftige loffen kong Olav spiste hver dag. Da er du selvfølgelig helt... ja, du vet.

 

Historien om loffen til Laffen er også fortellingen om folkekongens mildt sagt noe spesielle spise- og bordvaner.

 

Monarken var en racer til å spise, og stappet gjerne i seg en tre-retters på en halv time. Og når Olav selv var ferdig med maten, da var det slutt på måltidet for andre rundt bordet også.

Til så å si hvert eneste måltid spiste Kong Olav toast av en spesialbakt loff. Loffen som i baker-kretser altså kalles kongeloff er en loff så full av smør og egg at den stanger mot grensen til å være brioche, størrelsesmessig blåst opp til royale proporsjoner.  

 

Mer om kongeloff – oppskrift kommer nederst! – men først litt kongestoff fra Slottets spisesaler:

 

  • Selv i et lite familieselskap var det ingen som satte seg før Kong Olav.
  • Om barna til Kong Olav, altså Ragnhild, Astrid og Harald, kom for sent til familiemiddagen, da skjedde noe det må være tillatt å anse som svært spesielt. Om de så bare kom bittelitt for sent fjernet tjenerne stolene, slik at de unge synderne måtte stå og spise. 
  • Med det samme Kongen selv var ferdig med maten, begynte tjenerne å fjerne tallerkenene. Og siden Kongen var den første til å bli servert, pluss det faktum at han spiste svært raskt, hendte det rett som det var at alle tallerkenene på bordet fjernet - før alle hadde spist ferdig. 

 

Greit nok for en ekte majejstet, kanskje. Men så begynner det å bli skikkelig pussig: Dette prinsippet gjaldt også i offentlig sammenheng. Det var sånn han ville ha det. Det går an å spekulere i om dete hadde med ensomhet i barndommen å gøre. Som barn spiste Olav alltid alene. Det kan også forklare hvorfor han gaflet i seg så utrolig fort.

 

Loffen ville Laffen, som Olav uhøytidlig ble kalt, helst ha litt av til hvert eneste måltid. Kanskje suget etter loff hadde noe med hjemlengsel å gjøre? Faktum er i alle fall at etter unionsoppløøsningen bragte dronning Maud med seg oppskriften fra England.

 

Bakingen ble høytidelig outsourcet til Baker Hansen, som leverte den i mengder til Slottet hver eneste dag frem til Olavs død i 1991. Ved 150-årsjubileet til Baker Hansen i 2012 ble den en stund gjenbakt til glede for bakeriets kunder. Men nå er det royale brødet ikke langer i handel. Så vi får lage vår egen.

 

Mer moro - og oppskrift, ja - under bildet!

 

Mange av opplysningene i denne artikkelen er hentet fra boken "Kongemat", skrevet av Simen A. Johannessen, som arbeidet på Kongeskipet mens Olav levde. Trykk på bildet, der kan den muligens skaffes...
Mange av opplysningene i denne artikkelen er hentet fra boken "Kongemat", skrevet av Simen A. Johannessen, som arbeidet på Kongeskipet mens Olav levde. Trykk på bildet, der kan den muligens skaffes...

Mer mat:

 

  • Til lunsj på selveste 17. mai, etter å ha vinket som en olympier fra balkongen, spiste han alltid tournedos rossini, altså indrefilet med gåselever og trøffelsaus.
  • Vanlig pølse spiste han bare én gang i året, på vei til sitt årlige besøk hos Marinen i Horten. Alltid en wiener, alltid på samme gatekjøkken.
  • Kong Olav drakk aldri juice, det omtalte han som ”moderne tull”. Han drakk heller aldri alkoholfri vin.

 

Tre-retters lunsj og tre-retters middag, det ville Skikongen ha hver dag. Selv på hytta, når han gikk skitur, vendte han selvfølgelig hjem til lunsj. Så gikk han heller en ny tur før middag. Alltid middag klokken syv, da rakk lyn-spiseren Dagsrevyen en halvtime senere.

 

Poteter hadde han ikke noe sans for. Han likte sto-o-ore stykker kjøtt eller fisk, og nøyet seg med litt grønnsaker ved siden av. Dessert var han skikkelig glad i. Men bare jordbær, og uten fløte. Han dyppet dem i sukker.

 

Si meg hva du spiser, og jeg skal si deg hvem du er, liksom. Eh, vel. Men her er hovedmenyen til den folkekjære kongen:

 

Frokost: Han ble vekket hver morgen klokken 07.25. Etter å ha spist en rask frokost, som besto av egg og bacon, ristet kongeloff, røkelaks, syltetøy, skinke og te, var han i gang med dagens gjøremål på kontoret presis klokken 08.15.

Lunsj: Klokken 13, pling! Da ville han gjerne ha en dose folkelig husmannskost, for eksempel kjøttkaker, som hovedrett.

Middag: Livrettene - for ikke å si livrérettene, hehe - var hummer og kreps, pluss okse og lam. Men aller øverst på ønskelisten sto etterhvert laks. Da dette ble kjent, fikk han servert laksemiddag omtrent hvor han var ute og reise. Rylter sier at han ble litt lei mot slutten

Nattmat: Biff tartar. Med ikke bare én, men to eggeplommer på toppen.

Matpakke: Samme som frokost når han for eksempel var ute og seilet, men da gjerne med en kotelett eller et kyllinglår i tillegg.

 

Så, endelig! Oppskriften:

 

LAFFENS LOFF

 

Kongeloffen har som nevnt vært en snakkis blant gamle bakere og konditorer, men de eneste jeg vet som faktisk serverer den, er Kafe Oslo på Litteraturhuset

 

500 g siktet hvetemel

20 g sukker

3 dl melk

25 g gjær

4 egg

100 g smør

 

  • Bland smeltet, eller i hvert fall veldig mykt, smør og fingervarm melk i en bolle. Smuldre gjæren oppi og rør den ut med hendene. Ha i salt, sukker og tre av eggene
  • Tilsett mesteparten av melet og jobb det sammen til en blank og smidig deig, mens du justerer med mer mel. Tett bollen med plastfilm og la den heve på et lunt sted en time.
  • Dryss litt mel på benken og kna deigen godt, slik at luftblærer forsvinner. Kna også inn litt mer mel, om nødvendig.
  • Smør en kjempesvær form og dump deigen oppi. Legg et håndkle over og la deigen heve i en knapp time til.
  • Pisk litt vann i det siste egget og pensle brødet med dette. Stek brødet på nederste rille i ovn på 200 grader i rundt en time. Avkjøl på rist.

 

 

Write a comment

Comments: 10
  • #1

    Vania Serra (Thursday, 02 February 2017 20:31)


    I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was curious what all is required to get set up? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I'm not very internet savvy so I'm not 100% sure. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Cheers

  • #2

    Kasha Felch (Saturday, 04 February 2017 17:25)


    Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

  • #3

    Damon Trueblood (Monday, 06 February 2017 16:17)


    WOW just what I was looking for. Came here by searching for %keyword%

  • #4

    Teofila Henegar (Tuesday, 07 February 2017 05:52)


    You could definitely see your skills within the article you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. At all times go after your heart.

  • #5

    Dacia Freeburg (Tuesday, 07 February 2017 06:03)


    Howdy! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a wonderful job!

  • #6

    Stephine Golub (Tuesday, 07 February 2017 14:53)


    Attractive component to content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I success you get entry to persistently fast.

  • #7

    Chrystal Levell (Wednesday, 08 February 2017 20:06)


    I appreciate, cause I discovered exactly what I was taking a look for. You've ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

  • #8

    Dan Killeen (Thursday, 09 February 2017 01:23)


    Greate pieces. Keep writing such kind of info on your site. Im really impressed by it.
    Hi there, You have performed an incredible job. I will definitely digg it and for my part recommend to my friends. I'm sure they will be benefited from this web site.

  • #9

    Vania Serra (Thursday, 09 February 2017 01:46)


    Heya i am for the first time here. I came across this board and I in finding It really useful & it helped me out a lot. I'm hoping to provide one thing back and help others like you aided me.

  • #10

    Chrystal Levell (Thursday, 09 February 2017 19:42)


    Spot on with this write-up, I seriously believe this site needs much more attention. I'll probably be back again to read through more, thanks for the information!