MÅ det være samme ulla hver eneste gang?
Her får du noen knalltips som gir god glid i sporet mot mer spennende behandling av det gode norske lammet.
Med chili, med peanøttsaus, med ingefær og som bacalao. Men du får selvsagt også tips om et mer tradisjonelt lammelår. Et som går fort.
Nå er det bare å stappe i seg, så mye som mulig. Overspising er tillatt. Det er flere grunner til at vi i år bør spise så mye lammekjøtt at bukseknappene fyker:
- Etter flere år med underskudd på norske lam er det i år beregnet et overskudd på i verste fall 600 tonn. De siste årene har vi vært nødt til å importere kjøtt for å dekke behovet. Det skulle jo ikke være nødvendig i et land som er som skapt for sauehold.
- Med for lite norsk kjøtt tok sauebøndene våre et krafttak. De bygget nye fjøs og slapp flere dyr ut på beitet. Da bør vi nå kvittere med å lange innpå. Si takk for maten, med mat i munnen.
- De norske lammene er ikke bare skikkelig kule kulturarbeidere, ved at de går rundt og gnafser i seg planter sånn at kulturlandskapet ikke gror fullstendig igjen. De siste årene er kvaliteten på kjøttet gått fra topp til supert. Andelen som blir stemplet som "stjernelam" er høyere enn noen gang. Noen steder er det oppe i 80 prosent.
Hva krever vi av moderne kjøtt? Det er bare å krysse av:
- Dyr som har levd et godt liv i frihet? X
- Beitet i det grønne? X
- Bidratt til bosetning i utkantstrøk? X
- Kortreist? X
- Ikke bruk av antibiotika? X
Påskelammet skal være norsk. Det mener i alle fall seks av ti nordmenn. Og andelen blir større jo eldre folk er. Åtte av ti sier seg villige til å betale litt ekstra for norske råvarer når det er høytid. (Dette ifølge en spørreundersøkelse foretatt av Sentio for Norsk landbrukssamvirke før påsken i fjor.)
Men altså, må det være likt hver eneste påske? Opp på korset. Lammelår med hvitløk. Ned av korset. Lammelår med rosmarin.
Nå skal det innrømmes at de siste påskene har flere og flere av oss gått for «less is more». Vi har valgt stykker som skank og carré. Det første er egentlig husmannskost, og i utgangspunktet ikke på langt nær så mørt som selve låret. Begge deler ar artig å servere når vi tar oss bryet med å renskjære selve benpipene.
Her kan du velge i flere varianter. Og det må som sagt ikke være enten-eller. Kjør på! Det er bare å carré til seg.
Write a comment