Det beste er ofte det billigste!
Sleivene i rustfritt stål, som jeg holder så tøft på bildet, hadde jeg ikke klart meg uten. I likhet med de fleste andre tingene her, er dette proffutstyr.
Rustfritt stål i ben og armer - og på kjøkkenet
Visst er Alessi-ting ganske dekorative. Og visst er det mye fjongt å få på Kitch´n. Likevel, vi som er på kjøkkenet for å lage mat velger helst vårt verktøy ut fra hvor praktiske de er.
En kniv som i de vanlige kjøkkenbutikkene koster 500 kroner, kjøper jeg for 350 kroner. Hvor? Jo, i utsalg som egentlig er beregnet på kunder fra restauranter og storkjøkken. Det er der du kan kjøpe enkle og robuste ting, gjerne i stål. De finnes i de fleste byer av en viss størrelse. Sjekk for eksempel kjeden som heter Culina.
1. Stålboller
Umulig å ødelegge. Jeg har stålboller i flere ulike størrelser. Fra den jeg vanner ut pinnekjøtt i, til den jeg hever deig i, og til den jeg visper sammen et par egg i.
Kjøkkenboller skal helst ikke være laget av lettknuselig keramikk. Glass har også sine begrensninger når det går hardt for seg, og plastboller kommer ikke i XXL.
2. Solid klype
Pinsett var in-tingen for noen år siden, men de fleste er bedre tjent med en skikkelig klype. De kommer i alle størrelser, og det er lurt å kjøpe en med låsemekanisme.
Den blir fort uunnværlig når du steker, for eksempel holde kjøtt på høykant under bruning, eller når du skal plukke ut ting fra kokende vann.
3. Finmasket sil
Den lekker, som den skal. Men bare litt. Her har du her en lekkerbisken som virkelig skiller klinten fra hveten.
Finmaskede siler er relativt sjelden å se i vanlige amatørkjøkken, men der du ser den kan du vite med sikkerhet at der lages det gode krafter og sauser, for ikke å snakke om bærpuréer.
4. Dørslag
Her er storebroren. Like uunnværlig. Brukes til alt som skal skylles og grovsiles. Sett den rett i vaskekummen, og hell for eksempel kjelen med kokt asparges eller spaghetti eller hva det skal være over.
Den er så pen også, synes jeg, at jeg gjerne serverer frukt i den.
5. Silikonpensel
Jada, jeg har brukt vanlige malerpensler, jeg også. De deiget seg sammen etter en runde i oppvaskmaskinen og sugde til slutt opp mer veske enn de ga fra seg når jeg forsøkte å pensle marinade på kyllingen. Det klineriet er det slutt på.
Pensel av silikon er renslig, den virker faktisk, og den er i tillegg er en stilig fargeklatt i ditt eggehvite kjøkken.
6. Zest-jern
Zett på maken! Med denne slipper du å fikle for å få syltynne skiver av sitrusskall, for eksempel lime og sitron, som frisker opp enhver gryte, ragu og stuing.
Aller mest berømt er blandingen av tynne og finhakkede sitronstrimler, finhakket persille og hvitløk. Da kan du kalle krydderet ditt gremolata, og kaste det i maten helt til slutt.
7. Stålbakker
De kan stables, de kommer i alle størrelser, firkantede som avlange. Til oppbevaring, frakt og til varmebehandling i ovn.
Disse er designet for å passe svære proff-stekeovner, og mange kan få tilbehør som hank og lokk. Alle vil bli dine venner.
8. Fiskeskrape
Du trenger en skrape, ja. Torsk kan du steke rett på skinnet, men en uer må skrapes grundig. Skrap fra halen mot hodet, men husk at fiskeskjellene har lett for å sprute rundt på kjøkkenet.
Denne skrapen fra Fiskars er forøvrig designet av en norsk kokk.
9. Kjøkkensaks
Papirsaks holder ikke når du skal klippe finnene av en fisk eller dele opp en stekt kylling.
De kommer i mange smarte utgaver, også med øljekk og en klemme som hjelper deg med gjenstridige lokk på glass.
10. Stålsleiv
Min favorittt, og jeg tror du får fire for en hundrings. Jeg har minst fem, sånn at jeg alltid har en ren en for hånden.
Helt uunnværlig. Duger også i urtebedet!
Write a comment
frode jakobsen (Saturday, 06 February 2016 19:26)
men hvor kjøper man dette?
Lars Petter Hannestad (Wednesday, 09 March 2016 22:09)
Dette kjøper du hos Horeka AS
Silje (Tuesday, 15 March 2016 09:46)
Eller på Culinabutikken i Torggata :)
Ingvild Godager (Tuesday, 05 December 2017 21:04)
Så mye fint utstyr, men kan jeg kjøpe i nettbutikk som privatperson? Mener at Culina.no bare solgte til bedrifter!