Manda´ morra er det greit å ha bestemt seg: Ta kjøttfrie mandager framover!
I min familie har vi forlengst gått videre til å ha mandag hele uka. Kjøtt spiser vi stort sett bare i helgen.
Det som hjalp oss i begynnelsen, da foreldre og to sønner tok en litt tårevåt avskjed med hverdagskjøttet, var nettopp falafler og veggisburgere redningen.
Her er favoritten vår!
I begynnelsen gjorde vi feilen som så mange andre har gjort og gjør. Vi ante ikke helt hva vi skulle lage på en vanlig tirsdag. Derfor tok vi stadige harryturer til Svinesund, der utvalget av vegetarisk ferdigmat er bedre enn her hjemme.
Det måtte ta slutt. Vi måtte skjerpe oss. Lage maten sjæl!
Falaflene vi utviklet i familiært samarbeid, foreldre og to sønner, har fulgt oss i flere år. Og denne er den vi oftest lager. Det blir omtrent femten søte småkaker.
FALAFLER
2 bokser kikerter, 2 x 400 g
1 stor sjalottløk, hakket
2 fedd hvitløk, finhakket
2 vårløk grovhakket
litt frisk koriander, en liten neve blader
en hel del bladpersille, en større neve blader
1 rød chili, finhakket
1 sitron
1 ts spisskummen
1 ts salt
litt pepper
1 dl kikertmel (finner du lettest i såkalte innvandrerbutikker)
olje til steking, gjerne solsikkeolje
- Ta vare på litt av vesken i boksene, men skyll ellers kikertene godt i en sil eller noe. Ha kikertene over i en kjøkkenmaskin med kniver (Jeg klarer ikke å si foodprosessor, siden det er engelsk. Men jeg makter ikke å bruke d et eneste norske ordet heller, altså... matmølle!).
- Ha oppi løk, hvitløk og vårløk (men spar gjerne noen ringer av vårløken til pynt), pluss koriander, persille og chili. Ha i omtrent halvparten av saften fra sitronen, sammen med spisskummen og salt og pepper.
- Kjør det sammen til en jevn, men ikke altfor fin masse. Ha i kikertmelet litt om gangen. Spe med vesken du har spart fra boksene til det blir en formbar masse. Smak til med mer salt og pepper, hvis det trengs. Kikertmelet kan smake litt uvant og emment før det er varmebehandlet, det bør du ha i mente når du smaker og smatter! Kanskje kan falafelmassen også ha godt av litt mer spisskummen.
- Ha falafelmassen over i en bolle, dekk med plastfolie og la den stø kjølig en times tid. Da vil falaflene ikke så lett falle fra hverandre under steking.
- Ha litt olje på hendene og form små, litt flate boller. Legg dem gjerne på bakepapir eller en smurt stekeplate, sånn at alle er helt klare til steking når du setter over pannen.
- Ha litt olje i en panne på litt over middels varme og stek dem pent gylne på begge sider. (Her er det noen som frityrsteker falaflene, men det synes jeg oftest blir for mye styr.
Stapp falaflene i pitabrød med salat og sånn, eller server på tallerkener med salat, couscous, ris eller det du føler for. Og vær stolt av deg selv!
Write a comment
Anne S (Monday, 18 January 2016 20:03)
Resten av væsken fra kikertene må du spare som om det var gull: Aquafaba (vann fra bønner) har tatt nettet med storm det siste året. Kan brukes som eggerstatning iallefall i franske makroner (!), marengs, sjokolademousse (!) og en god del mer. Kan fryses til senere bruk. Ett egg = 45 ml aquafaba. Mer på aquafaba.com. Noen eksempler på bruk av aquafaba i kaker finnes på min blogg.
Anne S
Marianne (Tuesday, 19 January 2016 08:38)
Men du vil kanskje rette skrivefeilen "spisskukken" til "spisskummen"... (i andre kulepunkt)
Yngve Ekern (Tuesday, 19 January 2016 10:08)
Wow, Anne! Aquafaba, det var nytt for meg. Alt du vet! Fin blogg du holder deg med! Kanskje du har lyst til å dele en utvalgt kake på yngveekern.no?
Og Marianne: Jeg har faktisk prøvd å rette opp - men skrev feil igjen!! Det er bare tre mm mellom tastene k og m. Men nå har jeg klart det! Takk.
Bernt Erik Pedersen (Sunday, 07 February 2016 12:00)
Hei Yngve! Fin blogg!!
Kan falafelmassen lages en dag man har god tid, f eks idag, og stekes en hverdag man har det travelt før fotballtrening? Eller bør den stekes med en gang? Hvor lenge holder den seg tror du?