Det er lov å slå, igjen og igjen. Faktisk burde morteren fått fredsprisen. Mye aggresjon kan avledes i en skikkelig steinmorter. Trangen til å slå blir til god mat istedet for blåmerker på folk.
Det er bare å fastslå at morteren er verdens beste og eldste kjøkkenmaskin. Og den er latterlig billig. Oppsøk en butikk med asiatiske råvarer og gni deg i hendene: Den er din for rundt 300 kroner. Omtrent det samme som en halv time klinisk psykoterapi. Utbyttet er avc høyst usikker verdi.
Se opp for mortere i porselen og tre, de duger til å mose frukt, men er mest til pynt. Jern og messing kan være ok til mindre kryddermengder. Det er stein som gjelder.
Det er forresten kult å lage sitt eget krydder. Hva skal kyllingen smake i dag? Hiv litt karve i morteren, gjerne noen anisfrø på toppen. Bank løs. Og hvorfor ikke justere med en skvett Pernod før kyllingen klines inn med den duftende gjørma? Hva med andebrystet? Jo, bank sammen korianderfrø og laurbærblad, pluss på med to nellikspiker om du er skikkelig i støtet. Fiskekrydder? Bank sammen ulike tørkede urter med finhakket sitron- eller limeskall.
Opptatt av kjøkkenutstyr? Les her om oppsiktsvekkende oppbevaring av kokkeverktøyet.
Write a comment