Det er ikke bare steking som gjelder. Vil vi ha mest mulig av den naturlige lammesmaken er varsom koking optimalt.
Det eneste krydderet her er to nellikspiker, et laurbærblad og en halv løk.
Ja, også tok jeg med tre pepperkorn, da! Med mer pepper ville smaken kunne assosieres med fårikål.
Vi lister oss fram til mest mulig smak. Den beste, for ikke å si eneste, måten å bevare de gode smakene i kokt lam, er å være gjerrig med vannet under kokingen. Så har vi i litt mer vann til å koke grønnsaker i for seg selv etterpå.
Årsaken til at vi her bruker lite vann, er at da setter gelatinstoffene seg i kjøttet, smaken av lam trekkes ikke ut i vannet. Bruker vi mye vann, og koker grønnsakene sammen med kjøttet, vil alt smake lammefett, helt likt. Først etter en times småkoking er kjøttet klart for mer vann.
Dette tipset gjelder egentlig for all kjøttkoking, med unntak av kylling.
Det er viktig å skumme av grundig. Det vil si at vi etter ti minutter koking bruker en skje til å fjerne grums og eggehvitestoffer som flyter til toppen. Gjør dette minst to-tre ganger underveis.
Krydderet her er en såkalt spekket løk. Ta en halv løk og ”stift” laurbærblad på den ved hjelp av to nellikspiker.
1 kg fårikålkjøtt, gjerne av høyfjellslam
½ løk
1 laurbærblad
2 nellikspiker
2 persillerøtter, i grove biter
2 gulrøtter, i grove biter
3 pepperkorn
- Legg kjøttet tett i tett med fettet ned i en ikke for stor kjele. Sørg for at det er plass til løken med laurbær og nellik også.
- Hell på akkurat nok vann til at det dekker. Legg på lokk, kok opp og la det småkoke i drøyt fem minutter. Bruk en skje til å fjerne skummet som dannes på overflaten. Legg så i den "spekkede" løken - og pepperkornene.
- La kjøttet småkoke i 1 ½ til 2 timer. Fjern skum et par ganger. Fyll på litt vann om det trengs, men fortsatt ikke mer enn at det så vidt dekker.
- Ta ut kjøttet og den spekkede løken. Hell på mer vann. Kok opp igjen, ha i rotfruktene og kok dem møre.
- Smak til med litt salt og pepper(hvis du må), men ikke mye. Server som en kjøttsuppe, gjerne med en blanding av hakket persille og bittelitt finrevet sitronskall på toppen.
Write a comment
oslo.skoyen@vinmonopolet.no (Monday, 20 August 2018 11:05)
opp
SveinOlav Pedersen (Friday, 14 August 2020)
Å ikke ha salt i under koking virker helt rart for meg.......