Pust inn. Pust ut. Julematen har du sikkert kontroll på. Nyt dagene og la noen nyte den enkleste og beste desserten i juletiden.
Når binære tallrekker – alt du må huske på! - raser ned foran øynene, som en neongrønn Matrix-persienne da er det på tide å ta en time out. Pust inn. Pust ut.
La sursildkrydderet gjøre jobben for deg
Dette er en av mine dypeste hemmeligheter. På den ene siden ikke noe jeg som matjournalist er stolt av. På den annen side er jeg kjempestolt. For det er jo helt genialt.
Og du skal lage dessert til to personer eller 20 - det går like greit.
Alt du trenger er forskjellig frukt, og så gjelder det å lage en sukkerlake med god smak, og som signaliserer at det er jul. (Ikke for det, jeg bruker denne oppskriften året rundt, jeg!)
Sursildkrydder-posen som finnes i alle butikker har alt: Nellik, helpepper sennepsfrø, muskat og mer. Det eneste du skal legge til er vaniljestang.
I tillegg lager jeg en krem som jeg spriter opp med limesaft og revet skall.
Oppskriften er altså så kort og grei:
Litt appelsin, pære, eple og noe, skåret i terninger. Pluss druer delt i to
Kok opp vann og sukker. På julaften er vi for eksempel 12 hos oss, så da koker jeg opp en liter vann og har i en drøy halvkilo sukker, nesten trekvart kilo blir det når jeg generøst
justerer. Så hiver jeg opp i krydderet og lar det trekke noen minutter. Så, når sullerlaken er blitt litt mindre varm, har jeg i frukten.
Den kan godt så i flere dager på kjøl. Så hvorfor ikke lage litt ekstra. Det er jo så billig også!
Write a comment
Tina (Wednesday, 23 December 2015 21:54)
Hei Yngve!
Bruker du 1 pose krydder per liter vann?
Og sil av senere? Krem på toppen??
Yngve Ekern (Thursday, 24 December 2015 11:25)
Nja, litt mindre enn en pose per liter.
Og jeg lager krem med litt limesaft, og revet limesaft oppå for å få litt syrlighet til det søte og krydrede.
God jul!